Syssel

modtager betalinger per udgivelse

Først og fremmest optræder SYSSEL i vores hjemstavn - Vendsyssel - som vi holder meget af. Af den grund er SYSSELS formål at skabe lokalhistoriske dokumentaristiske podcasts om Vendsyssel og det øvrige Nordjylland. Ved at formidle vores kollektive bevidsthed ved hjælp af konstruktiv og gravende journalistik med hørebilledet som ramme, er vi Nordjyllands mest uafhængige podcastmedie med base i Aalborg! Senest har vi produceret fem episoder i serien Det Tveæggede Sværd om asbestskandalen på Dansk Eternit-fabrik. ​ I begyndelsen af det 20. århundrede blev asbest markedsført som “Lady Asbestos” - en græsk gudinde der værner om civilisationen. Historien om Dansk Eternit-fabrik - i folkemunde Eternitten - er en universel historie om det tveæggede sværd, hvor fremskridtet både kan gavne og komme på gale veje. Nogle gange kan troen på fremskridtet være så stærk, at man sætter alle midler ind for at sikre et spring fremad - også menneskeliv. I podcasten undersøger vi civilisationens bedste i en serie om den eternitproduktion, der førte til Aalborgs transformation, men som på den anden side kostede mange menneskeliv. I første episode tager vi dig med på rundvisning i Aalborg Historiske Museums udstilling om arbejderbyen Aalborg. 

En gammel sandhed siger, at det er sejrsherrerne, der skriver historien. I vores første podcast udfordrede vi sandheden ved at give de mennesker en stemme, der ikke var blevet spurgt. og samtidigt gå åbent og fordumsfrit til værks. Begge parter skal så vidt muligt komme til orde. Vi tilstræber derfor mangfoldighed i vores valg af kilder for at afspejle samtiden så nuanceret som muligt med et mål om en kritisk, men især konstruktiv og saglig tilrettelæggelse, der er i god overensstemmelse med den gældende medieetik. Vi bruger som hovedregel kilder, der ikke ønsker at være anonyme. Det er vores ansvar at sikre, at det er klart, at udtalelser og oplysninger bruges korrekt i forbindelse med dramatik og musik. 

I en anden tid hvor seconds screens er en fast del af hverdagen enten som tablets eller smartphones, og tid er penge, tilbyder podcasts storpolitik, ideer der er møntet på at spredes, manifesteret i TEDtalks, kønsballade eller gravende journalistik, som Paradise Papers i et grænsesøgende intimt rum mellem lytter og speaker, der måske endda vil inddrage lytteren eller skabe rum for en nuanceret debat uden om massemediernes beføjelser til at skabe grobund for populisme ved at være fulde af negativitet. Det hjælper ikke demokratiet, snarere tværtom. Statistikker om tingenes tilstand viser os faktisk, at vi træffer beslutninger på forkert grundlag. Vi tror ganske enkelt, at det hele står meget værre til, end det egentlig gør. Mange er stået helt af, fordi medierne efterhånden kun formidler død og ødelæggelse. Fordi podcasts ofte streames eller downloades fra en smartphone, skal lytteren selv trække indholdet frem. Hvor radioen ikke altid kræver fuld opmærksomhed, opildner podcasts derfor ofte til et stort engagement hos lytteren. Af den grund beskrives podcasts måske med rette som vor tids roman, fordi podcasts bliver det bedste alternativ, som den mere og mere digitalprægede hjerne kan forstå, men alligevel kræver fordybelse og en pause fra, hvad Googles kalkulerede algoritmer kan tilbyde dig fra breaking news.

Vel er det vigtigt at læse for at vores fællesreferencer ikke går tabt i glemslen. Hvis vi glemmer, hvem vi var, kan vi ikke vide, hvem vi er på nuværende tidspunkt. At forsøge at forstå vores kollektive bevidsthed er også et middel til at undgå udslettelse. På lige fod med romanens univers vælger lytteren selv identifikationen - genkendelsen som kan skabe identitet og betydning. Det er forankringen i de lokale præmisser, der kan skabe grobund for forståelse og sammenhængskraft og i bedste fald ny viden og indsigt på konstruktiv vis. I vores podcast om Aalborgs Eternitgrund er fremskridtet et tveægget sværd, idet fremskridtet med eternitproduktionen også viste sig at have store personlige ofre. Især i radiomontagen - men også i podcasts - er den menneskelige virkelighed i centrum, som kan være et pludseligt tab af bevidsthed. At producere podcasts er en erkendelsesrejse, fordi målet ikke er fastlagt. Det er udelukkende den research, man gør sig, der fører en på vej. Man kan ikke tage hensyn til andet end den, der unægteligt vil arbejde for en. Sådan er bevidstheden så taknemmelig.

​Syssel er på nuværende tidspunkt egenfinancierede. Tidligere har vi været støttet af KulturKANten, hvis mål om at vække lysten, rykke grænserne og skabe sammenhængen, vi i høj grad synes, at vi efterlever i vores produktion. Af den grund har vi lanceret en bæredygtig webshop, hvor du samtidig kan støtte vores arbejde ved at købe en t-shirt. Og så kan du som noget helt nyt støtte os med et valgfrit beløb her på siden for hver episode, vi udgiver fremadrettet. Det betyder, at vi kan give vores grafiker en skilling, og at vores rejseudgifter i forbindelse med interviews bliver dækket.

​Hvem er vi?

Sofie Zehngraff: Tilrettelægger og manuskriptforfatter

Sofie har tidligere arbejdet med audiowalks, da hun har en stor interesse for lyrik med sig fra sin tid som elev på Testrup Højskoles skrivelinje. Hun har af den grund produceret digte til tidsskrifter, bl.a. Testrup Højskoles årsskrift, Altivisten og det aalborgbaserede Blixa. Sofie læser til daglig Dansk og holder meget af gravende journalistik, som bedst kommer til udtryk igennem hendes til enhver tid store tidsforbrug af dokumentarer.

Nikolaj Skjold: Producent og musiker

Nikolaj har mange års erfaring som musiker i indiepopbandet Dad Rocks! og senest New Traps. Nikolaj spiller efter gehør og er en ivrig samler af guitarpedaler. Han har i tidernes løb optrådt steder som Iceland Airwaves, Rencontres Trans Musicales, Spot Festival og i musikvideoer. Nikolaj er god for altopslugende lyduniverser, som han bruger timevis på i computer-programmet Ableton. Han studerer elektronisk musik på Det Jyske Musikkonservatorium.

0 støtter per udgivelse